Ce trebuie sa stii despre detartraj?

Detartrajul a fost privit pentru multa vreme ca o procedura optionala, pe care o facem o data pe an sau chiar mai rar. De fapt, detartrajul ar trebui sa fie realizat obligatoriu, de doua ori pe an, pentru a preveni problemele stomatologice majore. Depunerea de placa bacteriana si tartru sunt principalele cauze ale aparitiei cariilor, bolilor parodontale si, in final, a caderii dintilor.

Aflam de la Dr. Ada Epistatu cele mai importante informtatii pe care trebuie sa le stim despre detartraj.

Ce este detartrajul?

Dr. Ada Epistatu: Detartrajul este o procedura stomatologica de indepartare a placii bacteriene si a tartrului. Placa bacteriana este acea pelicula fina care se depune pe suprafata si la coletul dintilor, acea zona situata intre dinte si gingie, la care adera o multime de bacterii si care, in aproximativ doua luni, se transforma in tartru.

Cat de frecvent ar trebui sa facem detartraj?

Dr. Ada Epistatu: Detartrajul este important sa fie facut la 3-4 luni sau macar de doua ori pe an. Unii dintre pacienti refuza sa faca detartraj deoarece au impresia ca tartrul le fixeaza dintii si in felul acesta ei vor avea un risc mai scazut de a cadea. Nimic mai neadevarat. Placa bacteriana si tartrul sunt extrem de invazive. Foarte putine persoane constientizeaza si recunosc ca au tartru, insa acesta exista si este situat atat deasupra gingiei, cat si subgingival. Daca nu este indepartat, tartrul subgingival va produce resorbtie osoasa, care va conduce la aparitia problemelor parodontale si, in final, la caderea dintilor.

Care sunt etapele realizarii detartrajului?

Dr. Ada Epistatu: Detartrajul trebuie sa se realizeze cu aparatul de ultrasunete, apoi completat manual cu chiuretele pentru a fi siguri ca a fost indepartat tot tartrul subgingival, dupa care, utilizand benzi abrazive intre dinti, se elimina si placa bacteriana. Dupa indepartarea tartrului, va ramane o suprafata usor rugoasa, de aceea medicii stomatologi vor folosi anumite gume care vor rezolva acest aspect. Urmeaza periajul, utilizand pasta si perie profesionale si fluorizarea, care incheie procedura de detartraj. Se mai poate folosi si air-flow-ul, care este un jet de apa cu microparticule care indeparteaza partile cele mai aderente ale tartrului si ale placii bacteriene si care are un efect foarte bun atunci cand vina vorba despre tartrul subgingival. Acesta este procesul complet pe care un medic trebuie sa il parcurga pentru a realiza detartrajul, proces care poate dura pana la o ora.

Si copiii trebuie sa faca detartraj?

Dr. Ada Epistatu: Copiii trebuie consultati in prealabil pentru a vedea daca au depuneri de tartru, urmand apoi procedura de detartraj. In cazul in care nu au, este recomandat periajul profesional.

 Care sunt pericolele pentru sanatatea orala daca detartrajul nu este realizat cel putin de doua ori pe an?

Dr. Ada Epistatu: Din pacate, oamenii nu realizeaza cat de mult rau le pot face placa bacteriana si tartrul. Practic, acestea doua, sunt sursa tuturor problemelor grave de sanatate orala cu care s-ar putea confrunta la un moment dat. Mai mult decat atat, placa bacteriana este de natura infectioasa, iar persistenta sa poate provoca chiar si probleme cardiovasculare. De aceea, este esential ca toti pacientii, sa se prezinte la medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an pentru o buna igienizare a cavitatii orale.

 Detartrajul predispune la anumite riscuri dantura?

Dr. Ada Epistatu: Detartrajul nu presupune niciun risc. Nu afecteaza smaltul dintilor sau stabilitatea acestora.