Mituri in stomatologie

Deseori, evitam vizita la medicul dentist deoarece ne-au speriat unele mituri care circula cu privire la procedurile stomatologice. Din fericire, ele nu sunt fondate, ci sunt doar exagerari ale unor efecte pe termen scurt pe care aceste proceduri le au. Va invitam sa cititi in continuare cum au fost dezmintite cele mai frecvente mituri din stomatologie.

Autorul articolului este Dr. Ada Epistatu, medic stomatolog si specialist in estetica faciala in cadrul Ada Dental Center.

1. Detartrajul afecteaza smaltul dintilor

Foarte multi pacienti sunt reticenti in a li se face detartraj. Dupa indepartarea placii bacteriene si a tartrului subgingival, gingia va sta pentru 1-2 zile indepartata de dinte. Atunci va aparea sensibilitatea la rece si la cald, data de “descoperirea” radacii, dar acest lucru nu va afecta in niciun caz smaltul dintilor. Detartrajul este benefic pentru dinte si sanatatea orala a intregii guri. De asemenea, unele persoane care nu si-au facut detartraj de cativa ani, vor avea in primele zile o usoara sensibilitate dentara, insa nici acesta nu este un motiv care sa ii sperie sau sa ii faca sa creada ca le-a fost afectat smaltul.

2. Organismul respinge implantul

In general, organismul nu respinge implantul. Insa trebuie acordata o importanta deosebita pacientilor cu probleme diabetice, care urmeaza tratamente anevoioase pentru boli grave, ce scad imunitatea foarte mult. In aceste cazuri, exista riscul respingerii implantului. Insa in cazurile in care organismul este sanatos, fara probleme de sanatate majore, organismul nu va respinge implantul. Mai mult decat atat, implanturile sunt suflate cu anumiti oxizi, care favorizeaza integrarea lor.

3. Albirea dintilor provoaca sensibilitate dentara

Albirea dintilor poate sa provoace sensibilitate dentara daca nu sunt rezolvate toate cariile pe care pacientul le are sau daca acesta prezinta pe dinti uzuri sau fisuri in smalt. De aceea, albirea dentara trebuie sa se efectueze dupa ce pacientul si-a tratat toate cariile, precum si dupa eliminarea placii bacteriene si a tartrului. Albirea consta intr-o deshidratare initiala a smaltului, insa aceasta este urmata de o rehidratare, care finalizeaza procedura. Albirea poate da o usoara sensibilitate a dintilor, dar care se reduce in cateva ore. Daca apar sensibilitati mari sau dureri in timpul procesului de albire, acesta trebuie intrerupt deoarece este posibil sa nu fi fost corect evaluat cazul.

4. Scoaterea nervului omoara dintele

Nervul da sensibilitatea dintelui, insa scoaterea sa nu inseamna ca acesta va muri. Scoaterea nervului devine necesara in momentul in care durerea provocata de afectiunile dentare depaseste limita de suportabilitate a pacientului. Nervul, este intr-adevar responsabil de hranirea dintelui si de hidratarea sa, de aceea, este recomandat ca in termen de 7 ani de la scoaterea sa, dintele sa fie acoperit de o coroana protetica pentru a fi protejat de riscul la fractura.